Bibliotekmøter i gamle dager

2016-Bibliotekmøtet blir det 75. i rekken. Bibliotekmøtet er nesten like gammelt som unionsoppløsningen! Tror du oss ikke?

bibmote-1930

Denne gjengen deltok på Bibliotekmøtet på Steinkjer i 1930. Litt av en gjeng! Og som vi ser har moten med en liten bart under nesen ikke forsvunnet ennå.

Mine to hovedinnvendinger mot dette bildet er at det a) ikke er Knut Hamsun som sitter på første rad der (men han ligner da noe sabla mye?) og b) sannsynligvis ikke er en tidsreisende Frode Bakken som nummer 2 fra venstre foran.

bibmote-1955

Hopp 25 år frem i tid, så finner du denne glade gjengen på Bibliotekmøtet på Gjøvik i 1955. Landsmøtet til Norsk Bibliotekforening må ha vært en stor suksess så brede smil som de har her. Min favoritt? Levemannen, nummer 3 fra høyre på forreste rad, som lystig har tatt kvinnene ved sin side i sine armer. Okei, han er favoritten hvis det ikke er han med tversoveren nummer 3 fra venstre på forreste rad.

Andre favoritter eller faktiske gjenkjenninger tas imot i kommentarfeltet!

bibmote-1955 int 1

Disse to bildene skal være tatt på et bibliotekmøte, men vi vet ikke når eller hvor.

bibmote-1955 int 2På første rad gjenkjenner jeg Rikka Deinboll i bluse og blazer. I et notat fra 2004 som følger disse bildene står det at det vel er Mally Skancke i prikkete kjole. Scancke var leder for Norsk Bibliotekforening 1951-1953 – så kanskje dette bildet er fra den perioden? Oppklaringer på mysterium tas imot!

bibmote-2002
Det er kanskje lett å la seg forlede til å tro at dette er gårsdagens Bibliotekmøte. Men neida, dette er Det 68. norske bibliotekmøte, i 2002 i Stavanger. 13 år siden! Tenk at om 60 år skal de sitte og gjette hvem, hva, hvor og når. Neimen, er det ikke Jon Bing på første rad der? Og det der må da være Vigdis Moe Skarstein rett før hun begynte som nasjonalbibliotekar? La oss ikke avsløre alle hemmeligheter, slik at arkeologene i 2075 ikke får det for lett!

Sett av 9.-11. mars 2016 for Det 75. norske bibliotekmøte i Tromsø. Alle bibliotekinteresserte, -ansatte og -arer bør få det med seg. Påmeldingen åpner i desember 2015.

(Og alle som blir med å rekonstruere gruppebildet fra 1930 med dagens bibliotekfolk – en arm i været!)

Posted april 22, 2015 in: Blogg by Kristin Storrusten

1. Dem jeg gjenkjenner i farta (har kjent to av dem, men øvrige fra andre bilder):

1930:
    – Uten hår i midten: Arne Kildal, Fra 1933 til -56 høyeste (og lenge eneste) statlige ansatte/embetsmann på bibliotekfeltet – og med på å stifte NBF og leder i to perioder (korporativismens glanstid!). Lett å kjenne igjen på flere av bildene.
    – Med hatt og stokk på første benk (litt usikker): Karl Fischer, Kirkedepartementets bibliotekkonsulent på tidlig 1900-tall.

1955:
    – Ung, smilende bakerst mellom søylene til venstre: Magne Hauge, bl.a. i mange år fylkesbiblioteksjef i Buskerud (Har møtt og intervjua da han gikk i pensjon.)
    – Høy mann til høyre for Mally Schancke i annen rekke: Olaf Torp, sjef på Stortingsbiblioteket i ca 100 år (er blitt undervist av)
    – Kristins «levemann»: Henrik Hjartøy, mangeårig sjef på Deichman og leder av NBF en periode.

Det øverste av de to bildene fra ukjent år:
    – Nr 5 fra venstre første rekke med runde briller: Anders Andreassen, bibliotekdirektør i Statens bibliotektilsyn 1956-70.
    – Hjartøy lengst til høyre i samme rekke.

Anders Ericson, 24. april 2015 at 11:58
  2. […] 2016-Bibliotekmøtet blir det 75. i rekken. Ta en titt på noen gamle bilder fra tidligere Bibliotekmøter. […]

3. Det var morsomt å se bildet fra Gjøvik. Den storsmilende mannen, nr.8 fra venstre på første rad er min far, professor Arvid S Kapelrud som var leder i NBF fra 1953-54.
    Han var en fredelig mann
    men dette var visst en turbulent periode i NBFs
    historie. Hilsen Rannveig K Eriksen

Rannveig K Eriksen, 6. mars 2016 at 12:05